Skip to main content

Tócsni variációnk édesburgonyából

Magyarországon és Szlovákiában mindenki ismeri a tócsnit, bár nem biztos, hogy ezen a néven, hiszen tájegységenként más-más elnevezés terjedt el. Észak-Magyarországon többnyire tócsninak, tócsinak, esetleg toksának ismerik, a Mátra környékén macok, a Balaton-felvidéken cicege, Somogyban lapcsánka, a Nyírségben pedig lepcsánka vagy görhöny, de van, ahol lapotykának, mackónak, recsegének, enge-mengének vagy krumplimálénak hívják.

Természetesen a világ más tájain is találkozhatunk a tócsnihoz hasonló étellel. Svájcban a röstli, Svédországban a rarakor, Csehországban a bramborák és a babagudovice, Lengyelországban a placki, míg Angliában a hash brown emlékeztet leginkább a mi tócsninkra.

A Virtu séfje, Lendvai Levente édesburgonyából álmodta újra a tócsnit. Az édesburgonya kiváló alternatívája a hagyományos burgonyának, hiszen jóval alacsonyabb a kalóriatartalma, és rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. A vegánok számára is fogyasztható előételben fontos szerephez jutott a zeller. Az édesburgonya tócsnit ugyanis sóban sült zeller salátával, illetve zellerkrémmel tálaljuk.

This site is registered on wpml.org as a development site.