Skip to main content

Somlói galuska, a csupán 66 éves klasszikus

Ha ikonikus, sokak által kedvelt magyar desszertet kell említenie valakinek, a somlói galuska biztos rengeteg embernek az elsők között ugrik be. Ezért is meglepő, hogy az ennyi ember szívéhez közel álló édesség csupán 66 éves, nem a századelőn, hanem az ötvenes évek kommunista Magyarországán született meg.

Keletkezéstörténetének fontos helyszíne a Gundel étterem, szülőatyja pedig a hely legendás főpincére, Gollerits Károly. Az ötletét a mesterséget a Gerbeaud cukrászdában elsajátító Szőcs József Béla valósította meg, aki ekkoriban már a Gundel étterem cukrászmestere volt.
Az új magyar desszertet a fóti Somlyó dombról kapta a nevét. De akkor miért nem somlyói galuskának hívják? A válaszért képzeletben egészen Brüsszelig kell utaznunk. 1958-ban ugyanis a brüsszeli világkiállításon mutatkozott be sikerrel a desszert, szakmai díjjal is jutalmazták. A magyar helyesírás azonban nem volt a szervezők erőssége, így az ipszilont kifelejtették, később pedig így terjedt el az elnevezés.

A VIRTU séfje, Lendvai Levente újra gondolta a klasszikus desszertet. A fő elemben egy vaníliás krém található csokoládés és diós piskótával, valamint ostya törettel, hogy picit ropogjon a finomság. Az egészet áthúzza egy kakaós csokoládés glazúrral, amitől fényes hatása lesz. A VIRTU somlóiját dió fagylalttal és rumban megfőzött arany mazsolával tálalja.

This site is registered on wpml.org as a development site.